Как се предствиха българските филми „Уестърн“ и „Посоки“ в Кан?

На бляскава церемония бяха обявени големите победители на Кинофестивала в Кан. Шведският филм “Площадът” на режисьора Рубен Остлунд спечели Златната палма на 70-ия юбилеен кинофестивал в Кан.

Ето какво споделя и актьора по повод фестивала: „Доста късно изпратихме лентата си в Кан, затова закъсня и потвърждението, че ще участваме в състезателната програма. А сега… тук е целият екип, който посвети години на филма… Фантастично е! За един режисьор няма нищо по-хубаво.“

Американската режисьорка София Копола пък получи наградата за най-добър режисьор за филма “Измамените”.

За ролята си във филма американската актриса Никол Кидман получи Специалната награда на фестивала.

За най-добра актриса беше наградена Даян Крюгер с германския филм “Изневиделица”, а най-добър актьор стана Хоакин Финикс за ролята си на ветеран от Ирак във филма “Никога не си бил действително тук”.

Руският режисьор Андрей Звягинцев получи Наградата на журито за филма “Без любов”, а френският филм “120 удара в минута” на Робен Кампийо получи Голямата награда (Гран при) на кинофестивала в Кан.

“Златна палма” за късометражен филм бе присъдена на 15-минутния китайски филм “Нежна нощ” на режисьора Цю Ян.

Френският филм „120 удара в минута“ получи Голямата награда на журито.

Българското участие

Филмът „Уестърн“ в българското село Кочан, една история от Западните Родопи с премиера на кинофестивала на Лазурния бряг.

Единствените две жени българки, които участват във филма с почти първостепенни роли, са гърменката Венета Франгова и Вяра Борисова от Своге.

Венета Франгова  дефилира на кинофестивала в Кан като актриса. Тя е поканена в качеството си на изпълнител на роля в новия немско-български филм „Уестърн“, който е копродукция между германската студия „Комплицен“, Берлинската културна академия и българската „Чучков брадърс“.

Братя Чучкови (Виктор и Борислав), продуценти от българска страна на „Уестърн“, не за първи път участват като копродуценти в някои успешни европейски филми. Продукцията е включена в селекцията на фестивала „Особен поглед“, в която участваха 130 филма от целия свят.

Ето какво споделя Вяра за фестивала в Кан: Да си в Кан, на червения килим, редом до всички актьори и да си равен в този момнет с тях, не може да бъде описано в едно изричение“

Повече от 600 души аплодихраха премиерата на българския филм в официалната селекция на фестивала. “Посоки” на Стефан Командарев ще се бори за наградата в програмата “Особен поглед”.

История за силата да продължиш въпреки суровия живот. Дали в търсене на смисъл и упование, или в опит за бягство, който мнозина наричат спасение. За “Посоките“, по които поемат шестима таксиметрови шофьори с техните клиенти. Посоки като тези, по които минава и цялото българско общество.

След почти 30-годишно отсъствие на българското кино от официалната селекция в Кан филмът на Стефан Командарев ни върна в светлината на прожекторите. Лично директорът на фестивала Тиери Фремо го представи пред публиката на Лазурния бряг.

Ето какво казаха за филма : Анна Касканс: Филмът беше страхотен, модерен. И това личи от сценария, актьорите, режисьора. Всичко е много въздействащо. Виждаме трагедията на България.

Никола: Този филм ни приканва към пътуване и ни кара да се запитаме за начина на живот в една страна, чиито граждани са граждани и на ЕС. За системата и за надеждата, която понякога си отива и невинаги се връща.

И за двата ни филма няма пречки за тяхното разпространение. Има силен интерес от страни като Франция, Турция, Китай, Испания, Белгия, Холандия, Люксембург, Полша и др.

Италианската актриса Моника Белучи отново води церемониите по откриването и закриването на 70-ия международен кинофестивал в Кан.

 

По материали на БНТ, БТВ, БГ Нес, Филм Кафе, в-к “Труд”, в-к “Струма”, Мениджър Нюз, “Площад Славейков”