Няма смисъл от задължително издаване на „Зелена карта“, смята Борислав Богоев

Приетите промени в Кодекса за застраховането няма да доведат до по-ниски цени на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Това заяви експертът по застраховане и бивш заместник-председател на Комисията по финансов надзор Борислав Богоев. В края на миналата година депутатите приеха застраховката „Гражданска отговорност“ да се сключва по интернет без електронен подпис. Според Богоев обаче това решение не може да се приема еднозначно.

„Възможността да се сключва онлайн я има, но всъщност запазването на стикера доведе до това, че ние нямаме в пълна степен сключване на тази застраховка онлайн. Отново имаме размяна на хартиени документи. Нещо повече, задължително в Кодекса за застраховането вече има разпоредба за застрахователните компании да издават стикера „Зелена карта“, което още повече затруднява застрахователните компании“, смята експертът.

По думите му заради приетите разпоредби в момента при всички застрахователни брокери цари пълен хаос.

Според него няма никакъв смисъл от задължителното издаване на сертификат „Зелена карта“.

95% от издаваните в страната застраховки „Гражданска отговорност“ са свързани с автомобили, които се движат из страната или из Европейския съюз. „Зелената карта“ е необходима, когато автомобилът напуска територията на ЕС.

Според Богоев още в първите работни дни на Народното събрание трябва да се предложи да отпаднат тези глупави текстове, свързани със сертификата “Зелена карта“ и стикера.

Източник: ECON.bg 06/01/2016