Всички мобилни камери на КАТ съвсем скоро ще „прогледнат” и скоро ще могат да засичат шофьорите за превишена скорост и в тъмната част на денонощието. Това съобщиха от отдел „Пътна полиция” при ГД „Национална полиция”

В момента в общо 148 патрулки има монтирани подвижни “очи” с радари, които снимат колите, които минават покрай тях със скорост над допустимата. Едва 20 от тях са снабдени със светкавици и единствено те могат да щракат нарушители в тъмната част на денонощието. Останалите могат да ловят джигити само по светло, пише “Телеграф”.

Устройствата, способни да снимат нощем, са разпределени в големите градове като София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора. За да започне да се контролира нарушението по тъмно навсякъде в страната, през първата половина на 2016 г. се очаква всички камери в патрулките да бъдат оборудвани със светкавици. След пробен период, в който да се изчистят всички грешки и да се докаже, че работят безотказно, КАТ ще започне да глобява шофьорите, прелетели със скорост над допустимата, по всяко време.

По тъмно уредите ще се използват най-вече за борба с незаконните автомобилни състезания, планират от “Пътна полиция”. В момента ченгетата в София се борят ударно с гонките, но на сляпо, защото тяхната камера със светкавица се е развалила и от осем месец насам няма кой да я ремонтира. В началото на 2015 г. договорът с фирмата, която е длъжна да се грижи за това устройствата да са в изправност, е изтекъл. Затова ако някой от радарите спре да работи, се демонтира от полицейския автомобил, от който е снимал, и се транспортира в сградата на ГД “Национална полиция” в София.

Източник: Insmarket.bg, 17/11/2015